Om de verschillende beleidsdoelen voor de ambitie te realiseren, hebben we deze vertaald in een aantal beleidsprestaties. Die staan hieronder beschreven.
Beleidsdoel 3-1 Schone en duurzame elektriciteitsvoorziening
Beleidsprestatie 3-1-1 Duurzaam en ruimtelijk passende elektriciteitsvoorziening
Er hebben geen beleidsmatige bijstellingen plaatsgevonden.
Beleidsprestatie 3-1-2 Samenwerken en bevorderen draagvlak in de energietransitie
Er hebben geen beleidsmatige bijstellingen plaatsgevonden.
Beleidsdoel 3-2 Verduurzaming gebouwde omgeving
Beleidsprestatie 3-2-1 Faciliteren van gemeenten bij besparen en overschakelen op schone energie
Er is een goede start gemaakt met de inzet van rijksmiddelen voor planvorming van de verduurzaming van klein maatschappelijk vastgoed. De inzet is iets vertraagd, mede door de coronapandemie.
Beleidsprestatie 3-2-2 Bevorderen duurzame verwarmingsvoorziening
Er zijn bestuurlijke stappen gezet voor WarmtelinQ+. Deze brengen een aantal bijstellingen van financiële aard in de begroting met zich mee.
Beleidsdoel 3-3 Duurzaam energie- en grondstoffensysteem in de industrie
Beleidsprestatie 3-3-1 Verhogen energie efficiëntie en mede ontwikkelen energie infrastructuur
Via een begrotingssubsidie wordt bijgedragen aan de aanleg van het Stoomnetwerk Botlek. Het budget hiervoor (€ 2 mln) is in de Kadernota 2019 beschikbaar gesteld door PS, in de Najaarsnota 2021 wordt voorgesteld deze middelen over te hevelen naar 2022. Beschikking dient uiterlijk in het eerste kwartaal van 2022 plaats te vinden. Mocht beschikken uiterlijk in het eerste kwartaal van 2022 niet lukken, dan valt de € 2 mln vrij. Het project Stoomnetwerk Botlek levert naar verwachting een directe emissiereductie (CO 2 ) op van 140 kton (en na verdere uitbreiding op termijn en bij volledige benutting van 225 kton per jaar).
Via een begrotingssubsidie wordt bijgedragen aan een walstroom project in Vlaardingen. Met deze subsidie wordt een bijdrage geleverd aan een walstroomaansluitpunt voor de scheepvaart. Het project beoogt een bijdrage te leveren aan reductie van de uitstoot van CO 2 en stikstof en zal mogelijk ook kunnen leiden tot een afname van geluid, fijnstof en Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), wat een positief effect heeft op de leefbaarheid rondom de haven. Dit project zal naar verwachting in 2022 subsidie aanvragen.
Via de subsidieregeling energie infrastructuur op industrieterreinen wordt een bijdrage geleverd aan het oplossen van knelpunten. Besluitvorming hieromtrent vergt bij de partijen meer tijd dan verwacht. De verwachting is dat op basis van het beschikbare budget en het subsidieplafond in 2022-2023 5 à 8 beschikkingen kunnen worden afgegeven.
Op het gebied van pilots in het Haven Industrieel Complex kost de voorbereiding van projecten meer tijd dan verwacht. Inmiddels is de samenwerking zodanig opgezet waarmee projecten meer in samenhang worden ontwikkeld en afgestemd. Dit zal de realisatie ervan ten goede komen.
Beleidsprestatie 3-3-2 Vernieuwen en innoveren van het energie- en grondstoffen (eco-)systeem
Op het gebied van groene waterstof kost de voorbereiding van projecten meer tijd dan verwacht. Inmiddels is een samenwerking opgezet waarmee projecten meer in samenhang worden ontwikkeld en afgestemd. Dit zal de realisatie ervan ten goede komen.